Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  •   0911 - 100 72    / Vardagar kl 09.00-15.00 

 

  •   Brett sortiment
  •   Bra priser
  •   Snabba leveranser
  •   Lång erfarenhet
  •   Fraktfritt vid köp över 950 kr

Ergonomi belysning

Ljus är en av de saker som allra mest påverkar hur vi uppfattar vår omgivning och hur vi faktiskt mår. I vad vi väljer att kalla för “ergonomi belysning” har vi lättare att arbeta, arbetar på ett säkrare sätt samt får ett ökat allmänt välmående. I en bra ljussättning kombineras både dagsljus och belysning så att rummet man vistas i uppfattats rätt samt och bidrar till en bättre dygnsrytm. Vi kan alla relatera till hur vi blir tröttare under de mörka vintermånaderna och piggare och gladare när våren kommer med ljuset.

Vi har belysningen som krävs för att skapa en optimal ljussättning på er arbetsplats!

För arbetsplatsen är det viktigt att ljuset är anpassat efter det arbete som ska utföras, samt att det inte är statiskt. Det vill säga att det inte går att korrigera. Arbetsuppgifterna ser ofta olika ut under dagen och under årstiderna skiftar mängden dagsljus som når oss. Detta ställer krav på en väl planerad ergonomi belysning.

Dålig ergonomi belysning på kontor

Om belysningen inte är korrekt planerad eller utformad kommer detta resultera i en sämre arbetsmiljö. Vanligt förekommande problem med ergonomi belysning för kontor är att de anställda får huvudvärk, upplever att de blir trötta i ögonen, samt får problem med nacke, rygg och axlar.

Visst kan det låta osannolikt att belysning kan påverka rygg, nacke och axlar. Men det beror på att man, för att se bättre, justerar kroppens position. Exempelvis att man sitter mer framåtlutad än nödvändigt för att se bättre eller lutar kroppen åt sidan för att undvika att bli bländad av en för stark ljuskälla. Både för svag och för stark ergonomi belysning på kontoret påverkar arbetsmiljön på ett negativt sätt. Flimrande belysning är även det ett problem på en del arbetsplatser, detta kan vara en anledning till ökade stressnivåer vilket vi alla vet är negativt. Om man får för lite dagsljus på arbetsplatsen påverkas också effektiviteten, samt att arbetsplatsen ofta känns instängd och mindre än vad den faktiskt är.

En bra ergonomi belysning ger ett jämnt och behagligt ljus i rummet och ger en kontrast mellan arbetsredskapet (vanligtvis datorns skärm samt tangentbord) och omgivningen. Vid ergonomisk dator belysning är det att rekommendera att det går att korrigera lampans ljusstyrka samt att den inte är bländande.

Ergonomisk dator belysning

I takt med den digitala utvecklingen har våra arbetsuppgifter skiftat till allt mer arbete framför datorer och skärmar. I Sverige använder fyra av fem yrkesverksamma en dator någon gång under sitt arbete. Utvecklingen fortsätter och allt fler kommer att arbeta med datorer även i branscher som traditionellt sett inte förknippas med detta. Detta ställer krav på en bra arbetsmiljö och ergonomisk dator belysning. 

En väl planerad arbetsmiljö med ergonomi dator belysning i form av en bra arbetsplatslampa och takbelysning höjer inte bara arbetsplatsen i stort utan påverkar också arbetsmoral och effektivitet. Belysningen på ett kontor ska underlätta arbetet på så vis att det bidrar till en behaglig miljö att vistas i samt det rent praktiskt gör arbetsuppgifterna lättare att utföra. Några av kraven som för en bra belysning på kontoret är bland annat:

-     Tillräcklig belysning specifikt vid skrivbordet eller arbetsstationen

-     Ett jämnt ljus på arbetsytan

-     Ljuset ska inte vara bländande eller störande

-     Ljuset ska inte skapa för stora kontraster mellan arbetsytan och omgivningen

Dagsljuset och belysningen samverkar

Dagsljus ska, som tidigare nämnt, kombineras med den artificiella belysningen. Problemet är att vi inte har speciellt mycket dagsljus under de mörka vintermånaderna. Det lilla dagsljus som finns blir alltså extra viktigt att ta vara på. Dagsljus ska helst vara själva grunden för ljussättningen i lokalen. Förutom att det naturliga dagsljuset är väldigt nyttigt för oss och ökar vårt välmående bidrar det också, vid rätt planering, till att sänka energikostnader och sänka energiförbrukningen för fastigheten.

Det är viktigt för oss att arbeta i ljusa rum. I ett för svagt ljus med släkt eller allt för dämpad belysning ökar mängden kroppens trötthetshormon, melantonin. Detta gör oss tröttare och sänker vår koncentrationsförmåga. Ansträngningen på ögonen ökar också eftersom det är stora kontraster mellan ett mörkt rum och en ljus bildskärm. Då räcker det inte alltid med en bra belysning för att få till riktigt bra arbetsförhållanden. För att optimera arbetsplatsen behövs ett samspel mellan belysning och utformningen av arbetsutrustning, dina tillbehör dator och arbetsplatsen. Reflexer och bländning från fönster ska inte förekomma.

Fönstren är självklart den viktigaste faktorn för att ta in tillräckligt med dagsljus och för att kunna se ut. Att kunna se ut är en mycket viktig faktor. Det ger oss en känsla av tid och rymd, vilket gör att vi inte känner oss lika instängda. Fönstrets utformning bestämmer hur mycket dagsljus som kommer in i lokalen, hur väl ljuset utnyttjas samt om det bländar eller inte.

Underhåll och jämn belysning

När ljuset snabbt förändras behöver ögat tid för att ställa om och anpassa sig till det ökade eller det minskade ljuset. Det är därför vi upplever det som jobbigt att fästa blicken om man går från ett ljust till ett mörkt rum och tvärtom. Ett bra exempel är för restaurangpersonal som går mellan den mörka matsalen till det väl upplysta köket. Samma sak gäller för alla arbetsplatser, det är viktigt med en jämn belysning även mellan rum och lokaler för att minska olycksrisker och ansträngning för ögonen.

Glöm inte heller bort att rengöra belysningen med jämna mellanrum. Ljuskvaliteten bestäms till stor del på hur underhållet av lampor och ljuskällor sköts. Damm, smuts och fett på armaturer gör att ljusutbytet blir dåligt. Se därför till att ha ett program på arbetsplatsen för när lamporna senast rengjordes eller underhölls samt välj ljuskällor som är lätta att hålla rent och underhålla med lamp eller ljusrörsbyten. Se också till att byta till lampor som har samma prestanda som de som byts ut. Olika lysrör eller glödlampa i samma lampa är ett störande element.

Bländande ljus på arbetsplatsen

Bländande ljus kan vara ett lika stort problem som för svagt ljus, det finns både direktbländning och reflexbländning. Risken för bländande ljus är speciellt hög i kontor och kontorslandskap med armaturer som inte bländar av tillräckligt mycket samt reflexbländning från dataskärmar.

För takbelysning rekommenderas armaturer med både uppåt och nedåtriktat ljus vilket sprider ljuset på ett bra sätt och bidrar till en bra fördelning av ljuset. Platsbelysning, som till exempel en lampa på skrivbordet är bra när ljuset upplevs som otillräckligt. Det är vanligt när man kommer upp i åren att man blir mer känslig för bländande ljus, se därför till att det finns möjlighet att undvika bländande solljus. Här följer ett antal tips för hur man undviker bländning på arbetsplatsen:

-     Se till att förse armaturer med avbländande raster eller byt till nya för att se till att inte belysningen bländar.

-     Rikta om ljuset så att det inte bländar och stör någon

-     Placera ljuskällorna så att de (i förhållande till varandra) inte orsakar bländning. Detta gäller även för indirekt bländning som sker genom reflektioner i skärmar och blanka ytor.

-     Som tidigare nämnt är det en bra idé att välja armaturer med uppåtriktat ljus, denna typ av lösningar ställer dock högre krav på belysningen vid skrivborden eller arbetsstationerna.

-     Placera datorerna och skrivborden så att solen inte lyser direkt mot skärmarna

-     Skaffa avskärmningar mot solljus. Störningar beror ofta på indirekt ljus, till exempel från ett fönster vid sidan av skärmen.

-     Se till att ergonomi belysningen kan anpassas individuellt till varje skrivbord och arbetsstation.

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
>